PREDAJŇA v Bratislave je OTVORENÁ v pracovné dni od 8:30 do 17:00. Všetok tovar označený SKLADOM si môžete vyskúšať a kúpiť.

Ako vybrať plaveckú bóju

 

Plavecká bója sa postupne stala neodmysliteľnou súčasťou výbavy plavcov na otvorenej vode, triatlonistov, diaľkových plavcov aj otužilcov. V posledných rokoch popularita bójí výrazne vzrastla a sú obľúbené aj u rekreačných plavcov, dovolenkárov a u detí. Rozlišujeme niekoľko typov plaveckých bójí - v tomto blogu vám predstavíme ich jednotlivé druhy a pomôžeme vám zorientovať sa pri výbere.

 

VÝZNAM PLAVECKÝCH BÓJÍ

Hlavnou funkciou plaveckej bóje je zvýšenie bezpečnosti pri plávaní v mori alebo na jazerách či v riekach. Bója spoľahlivo nadnáša a v prípade vyčerpania alebo kŕču je možné sa na ňu pohodlne zvaliť, prípadne si na nej pri dlhšom plávaní oddýchnuť.

Pestré neónové farby plavca zviditeľňujú na hladine a pomáhajú ho v priestore odlíšiť. Takéto farebné zvýraznenie samého seba je pri plávaní na otvorenej vode veľkou výhodou najmä vtedy, keď v danej lokalite jazdia skútre, či lode; alebo v prípade potreby pomoci, je dobré jasne signalizovať kde sa nachádzate; u dovolenkárov alebo detí je potreba zviditeľniť svoju polohu vo vode o to dôležitejšia. Pri skupinových šnorchlovacích výletoch môžeme ľahko stratiť pojem o tom ako ďaleko od skupiny sme a na otvorenom mori sa dezorientovať.

Viaceré bóje majú súchý, úložný priestor, kam si môžete zbaliť mobil, doklady, alebo kľúče od auta. V závislosti od typu bóje sa doplnkové funkcie menia.

 

plavecká bója ako vybrať, návod k nákupu

 

TYPY PLAVECKÝCH BÓJÍ

Základné rozdelenie je na bóje s úložným priestorom a bez úložného priestoru.

Plaváky bez úložného priestoru plnia základné funkcie zvýšenia bezpečnosti spomenuté vyššie - spoľahlivá opora a zviditeľnenie sa. Pozostávajú z jednej komory, ktorá sa plní nafúknutím cez klasický skrutkový ventil. Tento najobyčajnejší typ plaváku na vhodný najmä pre skupinových plavcov alebo na preteky, resp. pre vytrvalostných plavcov na otvorenej vode.

Bójky, tzv. plavecké vaky s úložným priestorom sú sofistikovanejšie. Rozlišujeme Dry Bag bóje alebo bóje SwimRun. 

  • Dry Bag-y majú najčastejšie objem 20 litrov. Pozostávajú z dvoch alebo troch komôr - 1 vzduchová a 1 suchá komora (základné verzie) alebo 2 vzduchové komory a 1 suchá (pokročilejšie verzie, ktoré umožňujú využitie plaváku aj v prípade prepichnutia jednej vzduchovej komory - druhá komora stále spoľahlivo nadnáša). Hlavnou výhodou Dry Bag plavákov je, že si osobné veci, ako napríklad kľúče od auta, doklady alebo mobil nemusíte nechávať na brehu, ale môžu ísť s vami na vodu a ostávajú bezpečne suché. Takéto riešenie ocenia najmä jednotlivci, ktorí si chodievajú zaplávať osamote. Možnosť odkladania vecí do bóje je skvelá aj pre šnorchlistov, rekreantov a príležitostných plavcov.
    Nafukovanie je ľahké, často cez skrutkový ventil, podobne ako pri plavákoch bez úložného priestoru. Niektoré majú obyčajný zatláčaci ventil s poistkou.
  • SwimRun-y sú väčšie, majú obvykle objem 28 litrov a sú dvoj-, častejšie trojkomorové. Vzhľadom na väčší celkový objem je množstvo úložného priestoru taktiež väčšie. Do SwimRun-ovej bóje sa pohodlne zmestí aj uterák či topánky do vody. Inou odlišnosťou od Dry Bag bójí sú ramenné popruhy, z čoho vychádza aj názov SwimRun (plávanie-beh). Ramenné popruhy umožňujú ho na súši nosiť aj ako batoh, napríklad pri behu alebo cyklistike. Sú najobľúbenejšie u triatlonistov, avšak jeho výhody využívajú aj kondiční plavci a tí, ktorí obľubujú funkčné, viacúčelové produkty.
    Popruhy sú odnímateľné a pri plávaní sa odložia do suchej komory. Zaujímavým doplnkom väčšiny takýchto bójí je plastová spona s píšťalkou. Bóje SwimRun sa nafukujú cez dvojitý ventil; jeho kvalitné spracovanie umožňuje rýchlejšie nafúknutie a vyfúknutie, ako u Dry Bag bójí. Materiály sú pevnejšie a majú dlhšiu životnosť.

 

veľká nafukovacia plavecká bója oranžová

 

Každý výrobca pridáva k vlastnému produktu viac či menej užitočné doplnky, ako napríklad osvetlenie, plastové rúčky či sieťky. Praktické využitie si vie zhodnotiť každý sám podľa vlastných potrieb a preferencií.

 

 NAJOBĽÚBENEJŠIE BÓJE NAŠICH ZÁKAZNÍKOV

.
.
.

 

AKO BÓJU POUŽÍVAŤ

Všetky bóje sa nafukujú ústami. Po nafúknutí sa pripevnia k telu stredne dlhým popruhom s nastaviteľným opaskom, ktorý sa zapína klasickou plastovou sponou. Dĺžka popruhu je prispôsobená tak, aby bója pri plávaní nezavadzala záberom rukami a nohami (pláva najčastejšie nad lopatkami). Väčšina plavcov si bóju zapína okolo pása, niektorí krížom cez hrudník.

Pri bójach s úložným priestorom ešte pred nafúknutím vložíme dovnútra predmety, ktoré so sebou chceme vziať na vodu. Bóju aspoň 3x zarolujeme a zapneme sponou. Následne ju doplna nafúkame (v prípade viacerých vzduchových komôr, stačí jedna alebo obe do polovice), pripevníme k telu a môžeme vyraziť :)

 Môže vás zaujímať: